Få lavere strømregning med billigere strømpriser

Billig Strøm 

Strømtest har sammenlignet mange strømleverandører i Norge, i forsøk om å finne den billigste strømleverandøren. Det er mange forskjellige leverandører og avtaler der ute, og det kan fort bli vanskelig å finne billig strøm på egen hånd. Nedenfor har vi samlet de beste strømleverandørene, bare trykk på les mer for å bytte – enklere blir det ikke.

Billige Strømleverandører (oppdatert Juni 2017)

AGVA – Spot Valgfri

  • Månedlig påslag: kr 0
  • KWh påslag: – 3.5 øre!

Førsteplass i forbrukerrådets sammenlikning!

Les Mer

3 Måneder kampanje

AKRAFT – Spot

  • Månedlig påslag: kr 0
  • KWh påslag: – 0.5 øre!
en av de billigste strømleverandører
Les Mer

6 Måneder kampanje

NorgesEnergi – Spot

  • Månedlig påslag: 27kr
  • KWh påslag: 3.60øre 
Les Mer

AKRAFT – Prøvestrøm

Så mye strøm du vil for kun 199,- per måned 

Les Mer

2 Måneder kampanje

Hvordan vi rangerte strømleverandører

Ettersom Spotpris på strøm er lik for alle strømleverandører og den varierer ofte, har vi kun sett på de billigste strømleverandørene når det gjelder tilleggskostnader – dette gir deg billig strøm. Altså har vi tatt med strømleverandørene med laveste månedlig påslag og kWh påslag som inkluderer lovpålagte elsertifikatkostnader. 

For de fleste er billig strøm det viktigste ved valget av strømselskap. Selvom det finnes mange strømleverandører tilbyr de fleste det samme strøm fra de samme kildene,  med andre ord du får strøm fra samme kraftselskapet uansett om du velger en dyr eller billig strømleverandør. Hovedforskjellen for deg som kunde er priser og kundeservice, derfor overstiger vår liste aldri over 4 strømselskaper, da vi tar med leverandører som tilbyr billigst strøm og god kundeservice, slike er det ikke mange av.

Ting å huske på ved bytte av strømleverandør

Vær oppmerksom på avtalevilkår, eventuell bindingstid, avtaletype, faktureringsalternativer, eventuelle kampanjetilbud og vilkår ved endt kampanje. Som vi har nevnt overfor anbefales spotpris som billigste strømavtale over tid. Pass på at du får riktig avtale, vilkår og priser ved bestilling av strømavtalen. Omtrent alle strømleverandørene tilbyr forskjellige strømavtaler for eks. spotpris, variabel, fastpris osv., og det kan bli vanskelig å finne billig strøm avtalen på egenhånd, trykk på les mer ved siden av avtalen for å komme til strømavtalen vi har sammenlignet. Vær også oppmerksom på at noen avtaler krever avtalegiro og e-faktura, uten tegning av dette risikerer du å bli overført til en dyrere strømavtale. Husk å lese avtalevilkår nøye før du bekrefter bytte.

Strømregning

Hva besttår en strømregning av? Det er hovedsakelig tre deler i alle strømregninger: Pris for nettleie, kraftpris og gebyrer.

Nettleie er en pris du betaler for å få strømmen levert hjem til deg. Dette betaler du til din lokale strømleverandøren. Du kan ikke velge hvilken leverandør av nettet du vil benytte deg av, da dette er en monopolvirksomhet som blir kontrollert av NVE. I tilleg går to tredjedeler av nettleie til avgifter som MVA, forbruksavgift, Energifond avgift, forbruksavgift og nettleie til sentranettet. Du kan lese mer om nettleie her.

Neste del er prisen for strøm du har brukt. Her kan du fritt velge billig strømleverandør og avtale du vil bruke. Det finnes tre strømavtaler du kan bruke hos de fleste strømleverandører: spotpris, fastpris og standar variabel pris.

  • De fleste velger spotpris også kalt markedspris og ifølge Smartepenger (2017) gir dette billigst strøm over tid. Spotpris på strøm følger prisen på strøm som strømleverandøren betaler selv og et lite tillegg til strømleverandøren. Du kan se på dagens spotpris hos Nordpool ASA. Her vil du nyte godt når priser går ned, men du vil også betale mer når prisen går opp.
  • Du kan ha et avtale om Fastpris på strøm, det vil si at du betaler et fast beløp per kWh. Fordelen med fastpris ovenfor spotpris er forutsigbarhet altså du trengre ikke bekymre deg ovenfor varierende strømpris dette gir deg trygghet, men ikke den billigste prisen overtid. Smartepenger (2017)
  • Standar variabel er den mest vanligste kraftprisen i Norge. Hvis ikke du har byttet strømleverandør de siste årene har du mest sannsynelig variabel strømpris. Prisen baserer seg på utviklingen i kraftmarkedet, spotprisen og hvor mye konkuranse det er i markedet. Alle strømleverandørene plikter å informere om prisendringer minst 14 dager før endringene trer i kraft.

Hvordan bytte strømleverandør

Det finnes ingen god grunn til å være ‘lojal’ mot en dyr strømleverandør. Du kan bytte til en billig leverandør av strøm på et blunk. De som aldri har byttet strømleverandør anbefaler vi å se på muligheten for ett billigere alternativ. Mest sannsynlig kan vi hjelpe deg med å finne langt billigere strøm. Folk burde bytte leverandør ofte, for å unngå å bli sittende med dyre avtaler.
Rent praktisk ordner du byttet av leverandør ved å kontakte den nye strømleverandøren. Noen gir deg tilgang til bytteskjema på nettet, mens andre kan sende det på papir. Dette fyller du ut, med diverse detaljer, som målernummer og målerstand. Så sender du inn skjemaet. Den nye leverandøren tar seg av resten. Byttet blir aktivt etter ca. tre uker.

Fakturering

Det er veldig mange som får to fakturaer tilsend, den ene fra det lokale kraftselskapet for nettleie og den andre fra strømleverandøren hvis man har valgt en billigere strømleverandør. NVE har kommet med ny ordning som heter gjennomfakturering, dette vil si at strømkundene vil nå kunne bytte strømleverandør uten å måtte motta 2 fakturaer som mange gjør idag. Gjennomfakturering virker på den måten at nettselskapet sender faktura for nettleie til kraftleverandøren, som legger til nettleie i din strømfaktura. Gjennomfakturering tredde i kraft 1. september 2016.

De fleste strømleverandører tilbyr 3 måter du kan betale på: etterskudsbetaling, forskuddsbetaling og a konto. Vi anbefaler å gå for etterskuddsbetaling, da betaler for kun det du har brukt. Det er også lurt å ha et elektronisk faktura fremfor faktura tilsend i posten, du vil spare både penger for utsendelse av fakturaen og du kan sette opp både eFaktura og Avtalegiro i din nettbank. Med kun eFaktura får du fakturaen tilsend til den nettbank og eneste du trenger å gjøre er å godkjenne den hver gang. Med en AvtaleGiro vil banken betale faktura for deg, uten at du trenger å huske på forfallsdatoer og få purringer hvis du skulle glemme deg.

Tips for å spare strøm

Billig strøm vil sannsynligvis ikke være nok hvis du bruker for mye strøm. Visste du at du kan spare flere hundre kroner i året ved å gjøre små endringer i hvordan du bruker strøm? Gjennomsnittlig 60% av strøm i hjemmet blir brukt til oppvarming, hvis du setter ned temperaturen med 2-4 grader vil du spare ca 2-3000 kWh i året, hvis du velger å bruke vedovn kan du fort spare 5-8000 kWh i året. Strømkrevende utstyr som oppvaskmaskin, tørketrommel osv. bør brukes når de er fylt opp da de bruker omtrent like mye uavhengig hvor fylt opp de er. De fleste norske hjem bruker ca 500kr i året på apparater som står i “standby” modus, her finnes det mange lure løsninger som fjernstyrt og tidsstilt strømbrytere. Få med deg flere strømsparing tips på bloggen vår.