Få lavere strømregning med billigere strømpriser

Billig Strøm

Strømtest har sammenlignet strømprisene fra mange strømleverandører i Norge, i forsøk om å finne den billigste strømleverandøren. Det er mange forskjellige leverandører og strømavtaler der ute, og det kan fort bli vanskelig å finne billig strøm på egen hånd. Nedenfor har vi samlet de billige strømleverandørene, bare trykk på les mer for å bytte – enklere blir det ikke.

Billigst Strømleverandør 2016

Akraft en av Norges billigste strømleverandør
Best strømpris

Månedlig påslag på kun kr 39 samt lovpålagt elsertifikat 3.00 øre/kWh

Få 0,5 øre for hver kWh du bruker i 6 måneder.

Les Mer
NorgesEnergi billigst strømleverandør i Norge
Best strømpris

Månedlig påslag på kun kr 27 samt 3.40 øre/kWh 

Les Mer

Hvordan vi rangerte billigste strømleverandører

Ettersom Spotpris på strøm er lik for alle strømleverandører og den varierer ofte, har vi kun sett på de billigste strømleverandørene når det gjelder tilleggskostnader dette gir deg billig strøm. Altså har vi tatt med leverandørene med laveste månedlig påslag og kWh påslag som inkluderer lovpålagte elsertifikatkostnader.

Strømregning

Hva besttår en strømregning av? Det er hovedsakelig tre deler i alle strømregninger: Pris for nettleie, kraftpris og gebyrer.

Nettleie er en pris du betaler for å få strømmen levert hjem til deg. Dette betaler du til din lokale strømleverandøren. Du kan ikke velge hvilken leverandør av nettet du vil benytte deg av, da dette er en monopolvirksomhet som blir kontrollert av NVE. I tilleg går to tredjedeler av nettleie til avgifter som MVA, forbruksavgift, Energifond avgift, forbruksavgift og nettleie til sentranettet. Du kan lese mer om nettleie her.

Neste del er prisen for strøm du har brukt. Her kan du fritt velge billig strømleverandør og avtale du vil bruke. Det finnes tre strømavtaler du kan bruke hos de fleste strømleverandører: spotpris, fastpris og standar variabel pris.

  • De fleste velger spotpris også kalt markedspris og ifølge Smartepenger (2016) gir dette billigst strøm over tid. Spotpris på strøm følger prisen på strøm som strømleverandøren betaler selv og et lite tillegg til strømleverandøren. Du kan se på dagens spotpris hos Nordpool ASA. Her vil du nyte godt når strømprisen går ned, men du vil også betale mer når prisen går opp.
  • Du kan ha et avtale om Fastpris på strøm, det vil si at du betaler et fast beløp per kWh. Fordelen med fastpris ovenfor spotpris er forutsigbarhet altså du trengre ikke bekymre deg ovenfor varierende strømpris dette gir deg trygghet, men ikke den billigste strømprisen overtid. Smartepenger (2016)
  • Standar variabel strømpris er den mest vanligste kraftprisen i Norge. Hvis ikke du har byttet strømleverandør de siste årene har du mest sannsynelig variabel strømpris. Prisen baserer seg på utviklingen i kraftmarkedet, spotprisen og hvor mye konkuranse det er i markedet. Alle strømleverandørene plikter å informere om prisendringer minst 14 dager før endringene trer i kraft.

Fakturering

Det er veldig mange som får to fakturaer tilsend, den ene fra det lokale kraftselskapet for nettleie og den andre fra strømleverandøren hvis man har valgt en billigere strømleverandør. NVE har kommet med ny ordning som heter gjennomfakturering, dette vil si at strømkundene vil nå kunne bytte strømleverandør uten å måtta motta 2 fakturaer som mange gjør idag. Gjennomfakturering virker på den måten at nettselskapet sender faktura for nettleie til kraftleverandøren, som legger til nettleie i din strømfaktura. Gjennomfakturering tredde i kraft 1. september 2016.

De fleste strømleverandører tilbyr 3 måter du kan betale på: etterskudsbetaling, forskuddsbetaling og a konto. Vi anbefaler å gå for etterskuddsbetaling, da betaler for kun det du har brukt. Det er også lurt å ha et elektronisk faktura fremfor faktura tilsend i posten, du vil spare både penger for utsendelse av fakturaen og du kan sette opp både eFaktura og Avtalegiro i din nettbank. Men kun eFaktura for du fakturaen tilsend til den nettbank og eneste du trenger å gjøre er å godkjenne den hver gang. Med en AvtaleGiro vil banken betale faktura for deg, uten at du trenger å huske på forfallsdatoer og få purringer hvis du skulle glemme deg.