Compare now

Fare for strømkrise og ekstreme strømpriser i vinter

2 min read

Strømprisene i August har vært på gjennomsnittlig 49 øre per kilowattime, men samme tid ifjord kostet 1 kilowattime kun 25 øre. Sist vi hadde lignende strømpriser i august var i 2006. Det er mange faktorer som påvirker strømprisene, hovedårsaken til det er at vi befinner oss i fritt strømmarked sammen med andre nordiske og europeiske

Strømprisene i August har vært på gjennomsnittlig 49 øre per kilowattime, men samme tid ifjord kostet 1 kilowattime kun 25 øre. Sist vi hadde lignende strømpriser i august var i 2006.

Det er mange faktorer som påvirker strømprisene, hovedårsaken til det er at vi befinner oss i fritt strømmarked sammen med andre nordiske og europeiske land. Likevel så er været viktig årsak, siden omtrent 96% av strømmen i Norge kommer fra vannkraft.

Vi har hatt en veldig varm og tørr sommer i Norge og store deler av Europa. Samtidig som priser på CO2 kvoter har økt vesentlig, dermed får vi dyrere strøm som kommer fra kull og gassproduksjon.

Strømpris på over 60 øre/kWh i vinter

Kraft produksjon fra kjernereaktorer i Tyskland og Frankrike kan bli betydelig redusert grunnen varmt vann i elvene som brukes til å kjøle reaktorene.

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight mener at redusert produksjon vil påvirke norske strømpriser.

Dersom strømprisen stiger i Europa, vil det bidra til at norske produsenter eksporterer mer strøm i stedet for å spare vann til vinteren, sier Lilleholt til Dagens Næringsliv.

I følge statistikken til NVE ligger vann magasinfyllingen på 65,5% i uke 35 (siste uke i august), sammenlignet med 75,1% samme tid i 2017. Dersom det ikke kommer nok nedbør i løpet av høsten, kan kraftselskapene bli tvunget til å spare på vannet i magasinene som fort kan føre til økning i strømpriser til rundt 70 øre/kWh sier Lillehold til avisen.

Compare Power Prices

We give you an overview of all power agreements from all electricity suppliers in Norway.

bestilte avtale fra