Energisparende lyspærer

5 min lesetid

Lyspære produksjon har nylig gjennomgått en energisparende revolusjon, utfasing av eldre typer glødepærer til fordel for mer effektive CFL, halogen og LED-pærer. Disse pærene bruker 25-80% mindre energi enn glødepærer, gjennomsnittlig hjem bruker omlag 25% av strøm på elektrisk belysning, har dette potensial til å gjøre en stor innvirkning. Disse tre energieffektive pærer har unike kvaliteter som

Lyspære produksjon har nylig gjennomgått en energisparende revolusjon, utfasing av eldre typer glødepærer til fordel for mer effektive CFL, halogen og LED-pærer. Disse pærene bruker 25-80% mindre energi enn glødepærer, gjennomsnittlig hjem bruker omlag 25% av strøm på elektrisk belysning, har dette potensial til å gjøre en stor innvirkning.

Disse tre energieffektive pærer har unike kvaliteter som kan være nyttige i ulike situasjoner. Disse kvalitetene omfatter lysstyrke, farge (varmt eller kaldt lys), Om det fungerer godt utendørs, hvor lang tid det tar å nå full lysstyrke, og om den kan dimmes. Pris og effektivitet er også faktorer du bør vurdere. Hvis du ønsker å foreta en informert beslutning, kan du lese om fordelene ved hver type pære nedenfor.

Først litt om glødepærer som er på vei ut. Denne lyskilden er fortsatt den billigste å kjøpe, men det er kort levetid og ineffektiv bruk av elektrisitet som gjør dem dyrere i det lange løp. Glødepærer varer ca 1000 timer og konverter mindre enn 5% av energien de brukbar lys. Denne standarden vil bli brukt som et mål for sammenligning for pærene er oppført nedenfor.

CFL pærer (Compact Fluorescent):

Bruker 75% mindre energi enn vanlige glødepærer
Levetid: 7-14 år (3 timer per dag)
Slå av og på vil forkorte levetiden
Tar lenger tid før lyser fult (spesielt i kalde temperaturer)
Inneholder kvikksølv som frigjøres når de blir brutt, krever resirkulæsjon
De fleste funker ikke med dimmere, timere, og bevegelsessensorer
CFL pærer er dyrere enn glødepærer, men økt effektivitet og levetid betyr at du vil spare ca 60kr per år per pære (og 600kr i løpet av pærens levetid) ved å velge CFL lys pærer.

Halogenpærer:

Bruk 25% mindre energi enn vanlige glødepærer
Levetid: 1 – 2 år (3 timer per dag)
Lyser fult umiddelbart
Kan dimmes
Produsere hvitt lys (perfekt nøytral, i motsetning til varmere eller kaldere lys)
Halogenpærer fungerer på omtrent samme måten som tradisjonelle glødepærer. De konverterer en stor mengde energi til varme, og vil være ekstremt varme å ta på. Men de er også mer effektive, slik at du sparer ca 70kr per år for de årene som de varer.

LED-pærer (Light Emitting Diodes):

Bruk 80% mindre energi enn vanlige glødepærer
Levetid: 18 – 46 år (3 timer per dag)
Lyser fult umiddelbart
Mange kan dimmes
Mange fungerer med fotoceller og timere, noen med bevegelsessensorer
Kan være større / tyngre enn andre pærer
Den mest effektive lyspæren når det gjelder å omdanne energien til lys, LED-pærer er kjølig å ta fordi de konverterer minimalt med energi til varme. Mens de er den dyreste pære type, er de også de beste og vil ende opp med å spare deg ca 70kr per år per pære og vil betale for seg mange ganger.

 

Hvordan velge lyspærer til ditt hjem

Nå som du har vært i stand til å sammenligne ulike typer sparepærer, hvordan bestemmer du hvilke som er best for ditt hjem? Et godt sted å begynne er å forstå terminologien lyspære produsenter bruker på emballasjen. I stedet for watt, bruker produsenter nå enheter kalt lumen, som er en annen måte å kvantifisere lysstyrke.

 

Forstå temperatur:

Lyset kommer i alle forskjellige farger, og de fleste lyspærer vi bruker i våre hjem varierer fra varmt til kjølig temperatur. Ulike temperatur på lys kan se bedre ut i ulike områder av huset. For eksempel kan det være lurt å ha varm belysning i soverom for en koselig, romantisk preg. Eller kanskje du foretrekker kjølig belysning i områder der du gjøre mye lesing. Hvitt lys er flott for bad fordi det ikke vil forvrenge fargene på objekter eller sminke.

Hvordan vet du hvilken farge lyset vil bli? Se etter Kelvin måling på pæren emballasjen, og bruk denne guiden for å finne ut temperaturen:

2700 Kelvin: varm gul
3000 Kelvin: hvitt lys
3500 – 4100 Kelvin: Lyse hvit
5000 – 6500 Kelvin: blåere hvit

Forstå lysstyrke:

Enheten som du sannsynligvis vant til – watt – skiller ikke konsekvent mellom ulike typer pærer når du måler lysstyrke. En 45 watts lyspære er mye svakere enn en 45 watts LED-pære; en nærmere tilsvarende ville faktisk være en 9 watts LED lys pære. Den beste måten å måle lysstyrke er med lumen, som måler hvor mye lys som en pære avgir heller enn den energien den bruker.

Jo lysere en lys pære er, jo mer lumen det produserer – uansett hva slags pære det er. Hvis du lurer på hvordan du skal konvertere watt målingen du er vant til lumen, tenk slik: en 100 watts lyspære tilsvarer omtrent 1600 lumen. Hvis du erstatter en 60 watts glødelampe, se etter en sparepære med 800 lumen. Og en 40 watts lyspære vil ha samme lysstyrke som en pære med 450 lumen.

Tips til hjemmet:

Her er noen ekstra råd du bør huske på når du kjøper lys for hjemmet ditt. Disse vil hjelpe deg å spare penger og få mest mulig ut av de unike fordelene hver type pære har å tilby.

Hvis du ønsker en overgang fra gløde til sparepærer, bør du vurdere å bytte ut de mest brukte pærer først. Dette vil sikre størst besparelser og også la deg bestemme om du liker det valget du har gjort før du kjøper mer.
Bruk LED pærer for lysarmaturer som du slår av og på ofte (som i bad). LED-lys vil lyse umiddelbart, og vil ikke forkorte levetid med mange på / av-sykluser som CFL pærer gjør.
Bruk LED pærer på steder der umiddelbar lys er viktig, for eksempel korridorer og trapper.
Hvis du har lys utendørs, kan du installere en bevegelsessensor eller en fotocelle som slår lysene på når det blir mørkt for å spare energi.
Husk at CFL og LED lys pærer er vanligvis større og tyngre enn glødepærer. Når du erstatter en gløde, ta den med til butikken for å sørge for at erstatning ikke er for stor.
Unngå CFL pærer i barnas rom eller andre områder utsatt for at hele lampa eller pære knuses. Disse pærene slipper farlig kvikksølv når de blir brutt.
Vi håper denne artikkelen hjelper deg å gjøre smarte, informerte beslutninger om hjem belysning. Husk at når det gjelder strøm sparing, er kunnskap makt!

 

Sammenlign Strømpriser

Vi gir deg oversikt over alle strømavtalene fra alle strømleverandører i Norge.