Slik finner du den beste strømavtalen for din husholdning

Slik finner du den beste strømavtalen for din husholdning Det er ikke alltid like lett å vite hvilken strømavtale man skal velge for å sikre seg det som er billigst for sitt forbruk og behov. Når man er på jakt etter en billig strømavtale er det flere aspekter man bør ta hensyn til og tenke på. Først og fremst er det viktig å se på hvilke avtaleforhold som gjelder for de ulike avtalene og strømleverandørene. Er det noen skjulte kostnader? Er ekstrakostnadene det billigste alternativet? Sammenlign alltid avtaler fra flere leverandører for å få et klart bilde av hvem som tilbyr de billigste prisene for hver av de ulike avtalene.

Vanligste Strømavtaler

Spotpris: Dette er en strømpris som følger behovet i markedet og beregnes av Nord Pool ASA hver dag. Strømprisen vil derfor variere og være i konstant endring. Det vil si at strømprisen som betales til leverandørene reguleres etter hvordan den ligger på kraftbørsen, i tillegg vil det komme et fast gebyr samt noen faste påslag som betales til leverandørene basert på deres kWh, enten ved en fastpris, et påslag per kWh eller begge deler.Beregningen av strømprisen gjøres ut i fra en kjøps- og salgsanmelding av befolkningen for de neste 24 timer. Dette vil si at det rett og slett er markedet og befolkningen som bestemmer hva prisen blir hver dag og man må regne med store svingninger mellom årstidene. Dette er fordi strømprisene endres etter behov, og prisene vil naturlig være høyere om vinteren enn om sommere på grunn av temperaturene og hvor lenge sola er oppe. Variabel strømpris: Denne strømavtalen følger spotprisen i en viss grad, men leverandørene er her pliktig til å informere kundene sine om prisendringer minst to uker i forkant. Dette gjør at denne prisavtalen ligger på et sted mellom spotprisen og fastprisen. Her velger leverandørene selv om de ønsker å skru prisen ned dersom spotprisen synker og motsatt. Denne strømavtalen vil derfor over en lengre periode blir noe dyrere enn spotprisen. Fastpris: Denne strømavtalen er et tilbud om å betale en fast strømpris hver måned uavhengig av markedets behov. Leverandørene beregner fastprisen ved å ta høyde for at strømprisene er i stadig endring og prisen vil derfor være noe høye i forhold til prisen per kWh. Dette er på grunn av at leverandørene skal ha mulighet til å tjene penger på avtalen og sikre seg mot tap om det skulle vise seg at svingningene er større enn forventet. Av de vanligste strømavtalene som tilbys er det spotpris som viser seg å bli den billigste strømavtalen over tid. De to andre strømavtalene gir mer forutsigbarhet, men vil igjen bli mer kostbare over tid. Men for å få en billig strømavtale må man også ta høyde for behov. Bor man for eksempel i et gammelt hus med dårlig isolering og har derfor et høyt behov for oppvarming, kan fort en fastpris avtale lønne seg, fremfor spotprisen. Tenk nøye gjennom alle aspektene før du velger strømavtale. På den måten er det enkelt å ende opp med en billig strømavtale. Da det ikke er forskjell på kvaliteten på strøm er det kun ekstrakostnadene hos hver enkelt leverandør som trenger å avgjøre hvilken strømavtale som blir billigst.

Sammenlign Strømpriser

Vi gir deg oversikt over alle strømavtalene fra alle strømleverandører i Norge.


Ting å huske på ved bytte av strømavtale

Du ville ikke blindt bytte mobilabonnement eller bil lån uten å vite alle detaljene, ville du? Likevel, er det mange som bestiller billigste strømavtale uten å forstå fullt ut hva det er som de har blitt enige om. De ser det glitrende løftet om billig strøm og bytter strømleverandør umiddelbart og går videre med dagen, men blir overrasket når regningen dukker opp. Strømtest er et eksempel på et nettsted som gir deg utmerket informasjon – men du må vite hva det er du ser på. Hvorfor er selskapets priser så mye lavere enn selskapets B? Her er det du trenger å vite om billig strøm: du betaler ikke bare per kilowattime. Din strømleverandør vil også ha andre avgifter og kostnader du vil bli forventet å dekke. Regningen vil inneholde flere av følgende punkter:

  • kWh pris – (som kan være en fastpris eller en spotpris med en månedlig påslag og kWh påslag);
  • Nettleie – energiledd – fastledd
  • Ekstra tjenester – (som kan være fornybar energi, garantier, forsikringer osv.)
  • Fakturagebyr

Nå vet du hvorfor, selv om selskapets sats er så mye lavere enn selskapets B, kan det likevel føre til at det koster mer. Dette gjelder spesielt hvis selskap B holder tilbake på viktige utgifter eller kunde fordeler.  Når strømleverandører annonserer med utrolig lave priser, gjør de forskjellen et sted. Ingen selskap starter opp virksomheten som taper penger konstant.

Andre ting å huske på:

Kampanjeperioder – der den sterkt fremmende prisen viser seg å være bare et «innledende tilbud» som forsvinner veldig raskt (selv uten varsel). Sørg for at du finner ut når den rabatten forsvinner og selv bytter til en annen avtale når kampanjeperiode er over. Spør vennene dine og slektninger om å se på strømregningen, spesielt hvis de sier at de har en billig strømavtale. Hvis deres husholdning og livsstil ligner din, da bør strømprisen være i samme område. Mens du sammenligner strømpriser, se nøye både på pakker og vilkårene i strømavtalen. Slik at du er klar over eventuelle gebyrer eller kostnader. Husk å tenke langsiktig, hvis du bestiller billig strømavtale med lang bindingstid og ender opp med å flytte, kan du bli belastet bruddgebyr, disse kan være på opp til 5 000kr på lengre fastpris avtaler. Bytte strømavtale kan være en enkel prosess, og potensielt redusere strømkostnadene dine med flere tusen kroner årlig. Vi hjelper deg med bytte til beste strømavtale.

Hva skjer når jeg bytter strømavtale?

Når du bytter strømavtale, blir din eksisterende konto overført fra en strømleverandør til en annen uten forstyrrelser av tjenesten. Ingen fysiske endringer utføres noe som betyr at kvaliteten og påliteligheten til tjenesten forblir den samme.

Sammenlign Strømpriser

Vi gir deg oversikt over alle strømavtalene fra alle strømleverandører i Norge.