Variabel pris strømavtale

2 min lesetid

Hva er variabel pris på strøm?

Variabel strømpris kan også omtales som «standard variabel pris» og har tidligere vært den mest populære, og er fortsatt en av de aller vanligste strømavtalene i Norge. Standard variabel strømpris følger i en viss grad spotprisen og avhenger derfor av behovet som er i markedet. Forskjellen mellom spotpris og variabel strømpris er i hovedsak at leverandørene er pliktig til å informere kundene sine hvis det er endringer i prisen minst to uker i forveien.

Det vil si at variabel strømpris følger markedet til en viss grad med en forsinkelse på to uker, da kundene skal bli informert om hva prisen vil bli. Siden prisene er i konstant endring og leverandørene må informere på forhånd blir det en forsinkelse i prisene kundene betaler til leverandørene for at prisingen skal bli korrekt i forbindelse med prisene på kraftbørsen. Selv om prisen følger behovet i markedet til en viss grad, er det likevel leverandørene som bestemmer prisen.

Prisen man betaler endrer seg ikke fra dag til dag som med spotprisen, men er basert på en avtale med leverandørene om at prisen endres med jevne mellomrom og prisen vil derfor være den samme frem til to uker etter at leverandørene har varslet om en prisendring. I hovedsak ligger variabel strømpris et sted mellom en spotpris-avtale og en fastpris-avtale, da den ikke varierer like mye som spotprisen, men likevel er mindre fast enn fastprisen. Dette kan virke ugunstig om sommeren om spotprisen synker, men vil fort lønne seg om vinteren da spotprisen vil justeres til en høyere pris fra dag til dag som leverandørene ikke kan følge med den variable strømprisavtalen med umiddelbar virkning. Har man en variabel strømpris-avtale og ser at prisen på markedet er høyere enn den du betaler, kan man likevel være sikker på å betale den lavere prisen en stund til, frem til leverandørene varsler om eventuelle prisendringer som samsvarer med markedet.

Avtalen om variabel strømpris gir forutsigbarhet for prisene til kundene over en lengre periode ved at man alltid er informert på forhånd om hva prisen vil bli og kan til en viss grad styre forbruket sitt etter det. Den totale variable strømprisen bestemmes også ut i fra hvordan konkurransen mellom leverandørene utspiller seg. Det vil si at det ligger en ekstra kostnad i tillegg til den prisen leverandørene kjøper inn strømmen for som baserer seg på konkurransen mellom leverandørene. Variabel strømpris har ingen bindingstid slik at man alltid står fritt til å bytte strømavtale dersom denne ikke skulle passe for det forbruket og livsstilen man har. Den gir også mer forutsigbarhet for hvordan strømregningen vil se ut fra måned til måned. Denne strømavtalen passer best for de som ønsker en forutsigbarhet og varsling av prisendringer fra leverandørene og får derfor også en oversikt og mer kontroll over strømkostnadene.

En variabel strømpris-avtale forutsetter vanligvis Avtalegiro eller eFaktura.

Sammenlign Strømpriser

Vi gir deg oversikt over alle strømavtalene fra alle strømleverandører i Norge.