Ofte stilte spørsmål om strømpriser

3 min lesetid

Vår samling av spørsmål og svar om strømpriser. Vil energiprisene gå opp eller ned i 2019? Hvorfor er strømmen billigere om natten? Ønsker du å beregne dine energikostnader? Vi kan hjelpe.

Sammenlign Strømpriser

Vi gir deg oversikt over alle strømavtalene fra alle strømleverandører i Norge.

Vil strømprisene synke i 2019?

Strømprisene har vært mye høyre i 2018 sammenlignet med tidligere år. Vi må helt tilbake til 2008 for å se lignende priser på strøm som vi har hatt i år. Det er forventes likevel noe nedgang i strømpriser fram til 2020. Etter 2020 vil vi nok se strømpriser øke ettersom konsumenten forventes å øke betydelig grunnen planlagte datasentre, elektrifiseringen av sokkelen og lading av elbiler osv.

Er strøm billigere om natten?

Strømprisene varierer etter forbruk og varierer dermed gjennom hele døgnet. Spotpris kan være 3 ganger billigere om natten enn om morgen. Strømprisen på en vanlig ukedag kan se slik ut: strømforbruk i løpet av døgnet Så det kan være lurt å bruke mindre strøm når det totale forbruket og dermed strømprisen er på det høyeste som det er om morgen og på kvelden.

Hva er min kilowatt time pris?

Strømavtalen din, og strømleverandøren du benytter, bestemmer kostnadene per kilowatt time(målt i kWh). For å finne kwh prisen du betaler, må du sjekke siste regning eller bare ringe leverandøren din for å spørre. Hvis du har spotpris avtale kan du selv følge med på prisen på Nordpool, du må huske på å legge til eventuell kwh påslag og månedlig påslag strømleverandøren belaster deg.

Er strømregningen min en variabel kostnad?

Ja – siden mengden strøm du bruker endres hver måned, vil beløpet du betaler månedlig også endre seg. I tillegg, hvis du har aldri byttet strømavtale eller nylig flyttet, så har du mest sannsynlig en variabel pris strømavtale, noe som betyr at strømkostnadene dine kan variere sterkt fra måned til måned. Hvis du foretrekker å betale den samme strømprisen hver måned, kan du velge fastpris avtale. Det betyr at du betaler så mye om vinteren som du gjør om sommeren – du betaler fortsatt for det du bruker, men i gjennomsnitt over hele avtale perioden, så det er ingen strømpris overraskelser når kulda setter inn.

Hvordan beregner jeg hva strømregningen blir?

Du kan beregne strømregningen ved å se på mengden energi du bruker i kWh (kilowatt time). Elektrisitetskostnadene dine måles som prisen per kWh (dvs. beløpet du betaler per kilowattime). Hvis du ser på regningen, kan du se hvor mye strømmen koster deg, og det vil vise deg den totale kWh-bruken fra den perioden regningen dekker. En kWh er i hovedsak 1000 watt energi brukt per time. Hvis du har en datamaskin som bruker 100 watt energi, og du bruker den i 10 timer, så vil det koste deg 1kWh. Du kan beregne kostnaden per kWh ved bare å multiplisere wattet på et apparat med hvor mange timer den er i bruk. Bruk vår strømkalkulator for å sammenligne strømpriser fra ulike leverandører.

Hvordan måles strøm?

Elektrisitet måles i kWh (kilowatt time). 1kWh er 1000 watt brukt i en time. Prisen du betaler for strøm blir vanligvis fakturert per kWh. Hvis du har en 60 watt tv og bruker den i 50 timer i en måned, kan du måle den som 3kWh (60 x 50 = 3000W). Hvis strømmen koster 46 øre / kWh, kan det koste deg 1kr og 38 øre å ha fjernsynet i en måned.

Sammenlign Strømpriser

Vi gir deg oversikt over alle strømavtalene fra alle strømleverandører i Norge.